“Nem vagyok fotogén”

"Nem vagyok fotogén"

A fotózás egy fantasztikus dolog, egy kicsit életérzés, egy kicsit pszichológia, és persze kreatív munkafolyamat.            

 • Életérzés, mert a fotósnak – jelen esetben nekem – maximálisan elhivatottnak kell lennie a munkája iránt, hiszen csak így tud megfelelő minőségű anyagot átadni az ügyfélnek.
 • Pszichológia, mert egy szakmájához értő fotós képes átérezni és megérteni ügyfele problémáit, ami miatt úgy érzi, hogy Ő nem alkalmas arra, hogy róla szép képek készülhessenek, és képes tanácsaival, gondolataival hatni az érzelmekre.
 • Kreatív munka, mert egy szakmájához értő fotós nem csak a gombot nyomja a fényképezőn, hanem komponál, instruál, ötletel.

“Nem vagyok fotogén”. Ezt a mondatot már számtalanszor hallottam elsősorban hölgyektől – persze ez nem meglepő tudatában annak, hogy ügyfeleim 98%-a a szebbik nemből tevődik össze. 🙂

Node mit tehet ilyenkor egy fotós, akinek zsigerből előbugyog a kreatív énje, és egyfajta öröm munkaként foghat neki annak, hogy a kedves – vélhetően ici picit önbizalom hiánnyal küzdő – leendő ügyfelét, modelljét, vagy ha úgy tetszik “fotós partnerét” arra buzdítsa, hogy igenis van helye a kamera előtt. 
Nos, a saját esetemet röviden vázolva ilyenkor a következőt teszem. 

Mivel általában vagy e-mailen, vagy telefonon történik a megkeresés, így megpróbálom körbeszimatolni, hogy mi az a téma, amire nagyon vágyna, az a sorozat, amit már régóta meg szeretne csináltatni, de eddig vagy nem foglalkozott vele, vagy valamiért még tologatta annak elkészítését, esetleg ötlethiány miatt fuccsolt be a fotózás. Ezek mind fontos kérdések, és bár konkrét válasz nem szokott ekkor még érkezni, de egy beszélgetés folyamán sokmindenre fény derül, és ezek ismeretében már tudok javasolni egy kezdeti irányt, mind témakörben, mind helyszínt illetően. 

***

Fontos azonban a külcsín is, hogy hogyan szeretnénk megmutatni magunkat a fotókon. Inkább a visszafogott hölgyet, vagy a vadabb énedet mutatnád meg. Az biztos, hogy maga a fotózás sem hétköznapi, így nyugodtan el lehet engedni a fantáziát, és a lehetőséget megragadva megcsinálni olyan fotósorozatot, amire már régóta vágysz, de még nem merted elmondani senkinek. 🙂 Nekem nyugodtan elmondhatod, hiszen én bírom és szeretem a különleges elképzeléseket, kihívás is egyben, hogy úgy adjam azt át neked, ahogy Te elképzelted. 

Ezek mind részei a fotózásra való felkészülésnek, így látható talán az is, hogy egy személyre szabott ajánlat több részből tevődik össze. Természetesen az ajánlatnál nem áll meg a történet. Témától függően személyre szabott tanácsokat, tippeket is adok ügyfeleimnek, személyesen! (amennyiben lehet), mert vallom, hogy az élő szó még mindig erősebb a kibervilágnál.

Az elején kicsit aggódtam mennyire fog menni a “pózolás”, de végül minden nagyon gördülékenyen és jó hangulatban telt! Az egész napot élveztük, egy újabb élménnyel lettünk gazdagabbak! Köszönjük Péter!
Eszter és Tomi

“Pétert nyugodt szívvel ajánlom Mindenkinek. Amíg ott voltam, végig figyelt rám, azt éreztem fontos Neki ami fontos nekem. Köszönöm Neked!
Éva”

Pár korábbi fotóm, akik már megfordultak nálam. Mindegyik hölgy kedves, aranyos és kicsit félénk is volt amikor a kamera elé állt, de idővel oldódott a kezdeti feszültség.

Nos, ha még mindig azt gondolod, hogy Te nem vagy fotogén, adj nekem egy esélyt, hogy bebizonyítsam nincs igazad.
Kérj tőlem személyre szabott ajánlatot…   

***

Ajánlatkérés

Kontakt

  A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

  Név: *

  Email cím: *

  Tárgy:

  Üzenet:
  Kérlek jelöld be ezt a négyzetet az űrlap elküldéséhez:

  [wpgdprc "Az űrlap elküldésével elfogadod, hogy a weboldal tulajdonosa (Práger Péter Zoltán e.v.) adataidat tárolja és kezelje saját rendszerében. Azt harmadik félnek a törvény előírásai szerint nem adja ki, csak az erre jogosult szervnek."]

  Práger Péter
  E-mail: info @ pragerfoto.hu

  Fotózás Détár Enikővel

  [mpp id=”2″]Kreatív fotós BLOG

  Fotózás Détár Enikővel

  Vissza a főoldalra

  Igen már a cím is sejtet valami izgalmasat, és nem tévedsz, ha ezt gondolod. 🙂
  A napokban lehetőségem nyílt az IMSC egészségközpontban a cég által kínált professzionális szépészeti szolgáltatást (ezzel kapcsolatban a honlapjukon tudsz olvasni részletesebben) befotózni. Profi kínálathoz, profi és csinos modell dukál, így sikerült megnyerni Détár Enikő színésznőt, aki arcát és jó kedvét adta a munkához, ami kihatással volt az egész fotózásra – szerettük.

  Egy kedves, életvidám hölgyet ismerhettem meg, és köszönöm az IMSC-nek, hogy bizalmat szavaztak nekem.

  A Détár Enikővel készült képeket hamarosan Te is megtekintheted az IMSC hamarosan megújuló weboldalán.

  www.imsc.hu

  Ha tőlem szeretnél kérni személyre szabott ajánlatot fotós elképzelésedhez, díjmentes tanácsadással, kérlek küld el nekem ezen az űrlapon keresztül:

  Ajánlatkérés

   A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

   Ön neve:*

   E-mail címe:*

   Milyen témakörben szeretne fotózást?:

   Egyéb információ:

   Hozzájárulok, hogy a jövőben a www.pragerfoto.hu (Práger Péter Zoltán e.v.) hírlevelet küldjön részemre akcióiról, érdekes tippekről, tanácsokról:
   IgenNem

   "Az űrlap elküldésével elfogadja, hogy a weboldal tulajdonosa (Práger Péter Zoltán e.v.) adatait tárolja és kezelje saját rendszerében. Azt harmadik félnek a törvény előírásai szerint nem adja ki, csak az erre jogosult szervnek."
   Adatvédelmi nyilatkozat

   Kontakt

   Práger Péter
   E-mail: info @ pragerfoto.hu

   Tavaszi megújulás

   tavaszi megújulás

   Végre leírhatom és elmondhatom – talán nem iszom előre a medve bőrére -, hogy:
   itt van a tavasz. Túl vagyunk a hosszú és nem túl barátságos téli időszakon, átvészeltük, és most itt vagyunk, csapkodja arcunkat az egyre inkább melegedő napsugarak, és a kedvünk is egyre jobb, ugye? 🙂

   Minden és mindenki megújul, a természet is és mi is / én is. A tél sok mindenre jó volt, elsősorban arra, hogy átgondoljam a lehetőségeimet, beszerezzek pár friss cuccot, ami elősegíti a kreatív és  minőségi fotózást, és a megfelelő képanyag biztosítását – neked!
   Ennek egyik része volt, hogy a hosszú hideg estéken nagyon sokat bújtam tehetséges és ügyes fotósok munkáit, inspirálódtam. Nem szégyen, sőt hasznos figyelni és követni a konkurenciát, akiktől nagyon sokat lehet tanulni – minden téren, de most elsősorban a látásmódomon, illetve a képkidolgozáson csiszoltam. Szóval szívtam magamba a tudást, töltődtem. 

   ***

   Ja és majdnem elfelejtettem 2017. decemberében, pont karácsony előtt sikeresen elvégeztem egy fotós tanfolyamot is, ahol szintén sokat tanultam profi fotósoktól. Csak példaként említeném Eifert Jánost, vagy Imre Tamást, akiknek sokat köszönhetek, hogy kinyitották a szememet. Most már máshogy látom a szép tavaszi lankás hegyoldalakat.  

   Ami a megújulást illeti beszereztem pár nagyon szép mintás hátteret (ezekkel már készült pár kép, amit megtekinthetsz Instagram oldalamon), technikai téren is vannak újítások, és a fentebb írt szellemi fejlődést is magaménak tudhatom. 

   © Práger Péter / www.pragerfoto.hu

   Ami a megújulást érinti fotózás terén:

   • elindítottam hűségprogramomat, így minden kedves visszatérő ügyfelemnek (remélem hamarosan neked is kedves Prágerfotó) állandó 10% kedvezményt biztosítok* a fotózás árából (…és ez nem áprilisi tréfa…) 
   • új mintás hátterekkel bővült a KreatíV. Sarok stúdióm, ami a város legszebb helyén van
   • hamarosan újra lehet majd legálisan fotózni a Csepel Művek területén belül (ha szereted a romos és kicsit elvont témákat, akkor ezt neked ajánlom)
   • új ügyfeleimnek díjmentes személyes konzultációt biztosítok Budapesten a stúdiómban (ezt nagyon szeretik) 
   • Business Portré csomagjaim változtak mind tartalomban, mind ár tekintetében a visszajelzések alapján
   • Mivel sajnos a költségeim is emelkedtek, így áraim minimális mértékben, de változni fognak
   • Továbbra is előnyben részesítem a személyre szabott ajánlatokat a csomagárnál.

   Bízom benne, hogy hamarosan neked is tudom biztosítani a személyes konzultációt, és a 10% kedvezményt. Ha már megvan a szikra, de még nem tudod pontosan miket szeretnél, akkor is írj nekem üzenetet / kérj ajánlatot weboldalamon, és közösen kitaláljuk a részleteket. 

    *Minimum 10 db retusált fotó egyidejű rendelése esetén érvényes, a kedvezmény át nem ruházható más személyre, és készpénzre be nem váltható. 
   A tájékoztatás nem teljes körű.

   Kontakt

   Práger Péter
   E-mail: info @ pragerfoto.hu

   1 hasznos tipp a jó fotóhoz

   Kreatív fotós BLOG

   1 hasznos tipp a jó fotóhoz

   “Vajon mi lenne nekem a legjobb póz?”

   Ugye eszedbe jutottak e kérdések neked is?

   1 hasznos tanácsot szeretnék megosztani most veled, amivel még tökéletesebb képeket tudunk majd csinálni közösen.

   A Google-nek van egy jól használható képkereső szolgáltatása, ami segítségedre lehet. A fotózás előtt pár nappal érdemes 1-2 órát rászánni arra, hogy megnézed az adott témakörben, mik azok a pózok, amik szerinted jól állnának neked.

   Te ismered magadat a legjobban, így valószínűleg azt is tudod majd, hogy mik azok a pózok, amikben otthonosan érzed majd magad. Ok a fotózás nem hétköznapi szituáció, így biztosan lesz pár fotó ,amivel elrugaszkodunk picit a valóságtól, de szerintem ez csak ad a képhez, illetve az egész sorozathoz. Ha már fotók készülnek rólad, azok legyenek mások, mint a hétköznapokban, ugye?

   Merj kipróbálni mást is. Engedd el a fantáziádat.

   Legyen a fotó kreatív, legyen egyedi, és ízléses.

   Néhány ötlet a képek megtalálásához. Használd ezeket a kulcsszavakat:

   • Portréfotózás esetén: portrait (photography) poses – link
   • Akt / művészi akt fotózás esetén: fine art nude poses (főként kreatív fotók) link
   • Gyerekfotózás esetén: children (photography) poses link
   • Párfotózás esetén: couple photoshoot poses link

   Utóbbinál szórakoztató is lehet, ha otthon közösen gyakoroljátok a pózolást. 🙂

   Ezeken kívül természetesen még vannak lehetőségek a szavak kombinálására, és a Google is ajánl fel lehetőségeket, érdemes azokat is megnézni.

   Ha bármi fotózással kapcsolatos kérdésed van, vagy szeretnél fotózásra ajánlatot kérni, kérlek írj nekem üzenetet. 

   Business portré fotózás

   Business Portré fotózás

   Mit jelent pontosan a business portré (vagy céges portré) kifejezés?

   Egy olyan egyedi és személyre szabott fotósorozatot, ami mellőzi a sokak által ismert igazolványkép készítő boxok (bevásárlóközpontokban) gyenge és értékelhetetlen minőségét. Ott csak leülsz egy székre és egyféleképpen elkészíti a gép a képeket, miközben körülötted nyüzsögnek az emberek. Ez azon túl, hogy zavaró, nem is adja vissza a kellő profizmust, amit egy új állás, vagy magasabb pozíció megpályázásához elengedhetetlen. Fontos, hogy a CV-be vagy a LinkeIn oldalra kerülő fotó magabiztosságot, és kiegyensúlyozottságot sugározzon, bizalmat keltsen a HR-es kollégában, aki azt elsőre megpillantja.

   Miben kapsz többet ha hozzám jössz, mintha a boxot választod?

   • személyre szabott fotósorozatot, ami a te igényeidhez igazodik
   • kreatív, igényes és szép fotókat, ami vállalható és büszkén mutogatható bárkinek, még cégvezetőknek is. A fotókat bárhol fel tudod használni pl. CV-ben, Facebookon, LinkedIn és egyéb közösségi oldalon.
   • nyugodt körülményeket a fotózáshoz
   • díjmentes konzultációt a fotózást megelőzően
   • ajándék teát
   • átöltözési lehetőséget, így akár többféle ruhában is van lehetőség fotókat készíteni
   • segítőkész fotóst, aki segít minden fotózással kapcsolatos kérdésben
    
    Néhány korábbi ügyfelem véleménye:
   “Köszönöm a magas szintű szakmai hozzáállásodat, a profizmust, ami megnyilvánul például abban, hogy oldott légkört teremtesz, amikor az “alany” ellazul és a legjobb formáját mutatja, és szerintem a te csodás fotóidnak ez az egyik titka… Liza”
    
   “Péter kedves, türelmes és nagyon udvarias. Minden elképzelhető részletre odafigyel a felkészüléskor, és a fotózás is könnyed, oldott hangulatban folyik. A műterem kellemes és jól felszerelt. Mind a munka elején, mind a munka végén van idő az áthangolódásra. Fontosnak érezhettem magam. – Márta”
    

   Kontakt

   Práger Péter
   E-mail: info @ pragerfoto.hu