Barion Pixel
Melyik márkát válasszam

Sony, Nikon, Canon, Panasonic, Olympus, Fujifilm, Leica … ki tudja eldönteni egy márka és modellnév alapján, hogy melyik lehet számára a legjobb választás? 

OK előtte bizonyára napokig bújtad a netet a különféle tesztekről, összehasonlító írásokról, specifikációkról, Youtube videókról, de érdemben nem jutottál előrébb, ugye?

Elvesztegettél hosszas órákat lényegében a semmire, ami persze fontos része a döntési folyamatnak, de mégis, ha az egészet nézzük, akkor ugyanott vagy, ahonnan indultál… többnyire. 

Kapcsolódó tartalmak:

Félre ne érts, nem akarom elvenni a kedvedet, csak a száraz tényeket taglalom e sorok között. 

Ezek az órák is fontosak, mert bővítetted az ismereteidet, de talán nem tudod mindről, hogy mit jelent, vagy egyáltalán arra az infóra szükséged van e egyáltalán. 

Én már elég sok speckót végignyálaztam az évek alatt, és ugye az sem nagy titok, hogy a gyártók a MEGAPIXEL háború vonalán igyekeznek elsősorban új vásárlókra szert tenni. Emellett persze szorosan követi őt az ISO, a 4K videófelvétel, milceknél a tömeg és a processzor típusa (mivel ott már ugye mindent az végez / minden digitális, ergó azt valaminek fel kell dolgoznia /, szóval valóban fontos eleme a váznak). Jól láthatóan feltüntetik, hogy Wifi és Bluetooth képes e a váz, és már-már alapkövetelmény, hogy legyen a vázba épített stabilizátor (IBIS), amit gyakran kiegészít az objektívbe épített verzió is, így már tuti nem lesz bemozdult képed – legalábbis marketing oldalról. Mondjuk ez utóbbiak a középkategóriától érhetőek el, ha belépőben gondolkozol (árán is látszik), azokban általában nincs, érthető, hiszen nem éri meg beleraknia a gyártónak, nem beszélve a pozicionálásról. 

Juj kicsit elkalandoztam, bocsi. 🙂 

Térjünk vissza a főbb kérdésekhez. Maradjunk annál az esetnél, hogy új gépet / szettet szeretnél vásárolni. (A használt piac teljesen más, ott sokkal jobban kell figyelni a részletekre, erről is írtam korábban cikket.

Első kérdés: Mire fogod használni a gépet?
Elég sablonos kérdés szokott lenni, de mégis fontos. Tudnod kell, hogy mire fogod használni. Inkább természetjáró vagy, vagy városban szeretsz csatangolni és fotózni az épületeket, netán az emberábrázolás tesz boldoggá, vagy mondjuk makrózol? A fenti kérdések zöme ugyan az objektívre koncentrálódik, ám érdemes azt is mérlegelned, hogy mire rakod azt / azokat.

– Egy menőbb fullframe vázra, vagy egy kisebb érzékelős APS-C szenzorosra? 
– Kicsi és könnyű legyen, vagy teljesen mindegy a súly, mert úgyis állványon lesz?

Természetfotózásnál jól jön a teljes képmező, míg tárgyfotózásnál, makrónál elegendő lehet a kisebb érzékelő is.

Másdik kérdés: Mennyi erre a büdzsé?
Mondhatni, hogy a legfontosabb kérdés, hiszen ez határoz meg mindent – sajnos. Bárcsak végtelen lenne a zsebünk mérete … 

Amit elmondhatok, ha milcben gondolkozol, akkor az indulást nem úszod meg 300-400.000 Ft alatt, és ebben tényleg az alap váz és talán egy kit objektív van, amiről tudjuk, hogy jó ha van, de nem lesz a mindennapi társunk. Szóval mindenképpen szükség lesz egy fényerős objektívre is, minimum 1-re. Ezt is kalkuláld bele. Ám megemlíteném még a kiegészítőket is, amire szintén jó, ha hagysz tartalékot (ilyen lehet az állvány, rendszervaku, filterek, tölthető elemek, pót akksi … )

Harmadik kérdés: Hobbiként vagy munkaként tekintesz a fotózásra?
Ez azért is egy fontos kérdés, mert hobbira elegendő lesz egy egyszerűbb szett – kitobival, viszont ha munkaként fogsz a fotózással foglalkozni, akkor már bizony bele kell nyúlni a zsebbe sajnos. Az ügyfelek is elvárják a jó minőséget, amit viszont jó minőségű és fényerős objektívvel tudsz elérni (többek között). Ja és akkor még nem említettem a képszerkesztő szoftvereket, felhő tárhely előfizetést, tartalék külső winchestert…

————————–

Amit mindenképpen nézz még meg, ha már megvan a kiszemelt váz / objektív, a specifikáció, azon belül is számodra – mint fotós – a következők lesznek érdekesek:

   • Megapixel: (igen tudom, hogy korábban írtam, hogy csak marketing fogás). A mai milcek már 20-24 MP alatt nem is kaphatóak. Még az APS-C kategóriában is ez az alja, szóval attól függően, hogy Fullframe vagy APS-C a szenzor ezt azért súrolja alulról
   • ISO: lényegében a zajszűrés, ami gyenge fényviszonyok melletti fotózáskor fontos infó. A szenzoroknál (FF vagy APS-C) a pixelek száma és mérete is eltérő, ezért ez is befolyásolja a kép zajosodását. 3200-6400-as értékig nyugodt szívvel tekerheted, utólag majd a képszerkesztőben módosítasz rajta, de e fölött azért már kezd érződni a digitális beavatkozás mértéke
   • Zársebesség: fontos szám, minél nagyobb, annál jobb. 🙂 
   • Fókuszpontok száma: szintén fontos, hogy tudd mekkora és mennyi pontocska fog segíteni neked az éles fotó létrehozásában
   • Funkciógombok: ez elég fontos, mert sokan -én is – szeretem, ha gyorsan és könnyedén tudok váltogatni az egyes értékeken, nem kell mindenért a hátsó LCD-t nyomkodnom
   • Kártyafoglalat: a belépő kategóriában – és még a közép jelentős részében is – inkább az egy foglalat a jellemző, így sajnos nincs meg az a kényelmi és biztonsági faktor, amit a két slot biztosít neked (túlcsordulás, biztonsági másolat, meg maga az, hogy dupla annyi helyed van, nem kell cserélgetni a kártyát)
   • Kihajtható LCD, tapiképernyő: nem mindenkinek égetően fontos feature, de sokszor hasznos lehet, ha békaperspektívában is szeretsz fotózni, esetleg streetfotósként járod a várost. Az érintős hátsó kijelző meg már-már alapnak számít

A fentiek ismeretében a márka kiválasztása már tényleg könnyebb lesz. Viszont azt vedd figyelembe, ha az egyik mellett teszed le a voksodat, akkor késöbbi váltásnál ( a már meglévő objektív parkoddal ) sokkal nehezebb, és drágább lesz áttérni egy másik márkára. OK vannak különféle átalakítók / manuális, és digitális egyaránt /, mégis minél több eszközön kell átmennie a jelnek, annál lassabb és egyes esetekben rosszabb minőségű képet fogsz kapni végeredményként, nem elhanyagolható tényezőként megemlítve pedig a bázistávolságot.

Jelenleg a milc piacon váz tekintetében a Sony a vezető, és szorosan követi a Canon,  és a Nikon közel azonos szinttel. Az Olympus, Panasonic egy más vonal, pláne a Fuji és a Leica. Utóbbiak már nem feltétlen pénztárcabarát, ellenben profi márkák. 

Bármelyik márka legyen a befutó a legfontosabb, hogy élvezettel és kiapadhatatlan kíváncsisággal csináld a fotózást. Gyakorolj és inspirálódj!

 
Az egyik kedvenc összehasonlító oldalam, ahol órákat lehet eltölteni mindenféle elemzéssel a VERSUS.COM
Itt a legkülönfélébb opciókat tudod kiválasztani az összehasonlításhoz, és az adatlap végén még alternatívákat is ajánl fel olcsóbb verzióhoz. Tedd be a kedvencekbe, és emlékezz, hogy én ajánlottam. 🙂 

Ha elakadtál, és kellene egy kis segítség keress bátran WhatsAppon, vagy telefonon, Messengeren. 
Teljesen díjmentesen egy 20 perces konziban segítek neked előrelendülni a választási folyamatban.

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg fotós ismerőseiddel és nyomj egy csillagot. Köszönöm.

Tanulóim -10% kedvezményt is kapnak a PHOTOKING fotós kereskedésbe.
Gyere és kezdjünk el tanulni közösen!

Tovább Közelgő esemény
31 május 2024
 • 00

  Nap

 • 00

  óra

 • 00

  perc

 • 00

  másodperc

Vélemény, hozzászólás?

->
Válassz egyet az elérhető kuponokból.