Barion Pixel
külső monitor laptophoz

Amikor még a személyes mentorálás alkalmával jöttek hozzám a fotós tanulók, rendre laptoppal érkeztek, ami nyilván logikus, de amikor megkérdeztem, hogy otthon miként retusálnak, akkor “sajnos” azt a választ kaptam, hogy “hát laptopon…”. 🙂 
Rögtön jött a második kérdés, hogy van -e külső monitor, vagy a laptop kijelzőjét használja?

A válasz gondolom egyértelmű ebben a helyzetben, de ezt a cikket pont azért írtam, hogy miért NE csak azt használd. 

Vannak helyzetek, amikor elengedhetetlen, hogy csak a laptopot használd. Ez igaz a sportfotósokra, esetleg a fotóriporterekre. Itt gyorsan kell a fotókat egy alap szinten megretusálni, és minél hamarabb a szerkesztőségbe eljuttatni, hogy azt fel tudják tölteni a weboldalra. A hír érték, és minél hamarabb tudsz tudósítani egy eseményről, annál többen fogják a weboldalt nézni, és ez a legfontosabb mérőszám minden esetben (reklám, szponzor, stb).
Szóval itt kapcsolódik össze a laptop a retusálással, amikor elengedhetetlen. Minden más esetben, amikor nem ASAP az átadás kerüld / vagy legalábbis minimalizáld a laptop saját kijelzőjének használatát. 

OK külső monitor,  de milyet?

Számtalan kijelző típus létezik a régebbi TFT, LCD típustól kezdve a modern OLED -ig. A részletekbe most nem mennék bele, ami minket inkább érdekel ezeken felül maga a monitor kijelzője, vagyis az, hogy matt, vagy fényes? Én hosszú évek óta a matt verziót használom, igaz fényerőben picit gyengébb, viszont így nincs az az érzés, amikor körbeölelnek a nem kívánatos fények az ablakból, különböző fényforrásokból érkező erős fényár, amik miatt becsillan mindenfelé a kijelző és kivágnám az egészet. Jó hír, hogy az ingyenesen alkalmazható függöny behúzása mellett, már kaphatóak fényes verziókra fóliák, amivel minimalizálhatóak ezek a csillanások. Itt arra kell figyelj, ha magad rakod fel, hogy egyfelől ne sértsd meg a kiejlzőt, és ne legyene buborékok rajta. 🙂 

OK, túltárgyaltuk…

Fontos továbbá az is, ha lehetőséged van rá, akkor ún. PIVOT monitort vegyél (forgatható 90°-ban), ami portréfotók megszerkesztésénél elengedhetetlen. Ez nem egyenlő a dönthető funkcióval. 

Képarányt tekintve a 16:9 legelterjedtebb, de fontos az is, hogy milyen a felbontás HD / Full HD / 2K / 4K…, és akkor még említeném a képfrissítést is, ami átlagban 60 Hz (ennyi képecske kerül megjelenítésre másodpercenként a monitoron, 120 Hz-nél ez a duplája). Fotó retusáláshoz és átlag felhasználás esetén bőven elegendő a 60-as képfrissítés. 

Ne feledkezzünk meg a dőlés szögéről sem. Ez átlagban valahol 5-15 fok között van felfelé és lefelé egyaránt. Nagyon fontos továbbá az is, hogy milyen magasságban tudod elhelyezni a szemedhez viszonyítva a külső monitort. Az optimális, ha a monitor felső kávája kb. a szemeddel egy vonalban van, így nem kell felfele nézned, ami a nyakadnak hosszú távon nem kellemes – és mehetsz majd sokat masszőrhöz, hogy kizalítsa az izmaidat. 

Kimenet tekintetében HDMI vagy DVI, utóbbi nekünk jobb, állítólag szebb a képátvitel. Fene sem tudja, nem mértem, nem foglalkoztam vele, én speciel ezen használom az asztali gépemnél. A régebbi VGA és AV kimenetek meg már retronak számítanak, nem is kezelik az újabb  videókáryták.

Milyen márkát vegyek?

Na ez az, amit én nem fogok neked megírni, maximum azt tudom megosztani veled, hogy nekem mim van. Az évek során sokfélét kipróbáltam – mondjuk a kívánságlistán van a pro kategóriás EIZO monitorok, egyelőre még váratnak magukra. Ha a PIVOT verziót nézzük, akkor az LG és a DELL is gyárt jókat, amiket a gyártó állítása szerint már kalibrálva forgalmaz, de azért ezt kezeljük fenntartásokkal. Egy jó monitor kalibrálás aranyat ér, és jó esetben kitart, amíg le nem cseréled a monitort – mert ugye folyton jönnek ki az újabb és jobb modellek.  Árat tekintve, hát az folyamatosan változik, és a jelenlegi gazdasági helyzet sem tesz jót a piacnak, de 35 000 Ft – tól felfelé már kapsz elfogadhatót. 

Hogyan használjam?

Ez mindenkinek a saját “ízlése”, és idővel ki fog alakulni nálad is a sajátod. Én azt szoktam csinálni, hogy a laptopon vannak nyitva a programok ablakai, + az “ikontenger” (bár mostanában mindent lepakolok a tálcára. így szinte üres az asztalom – mármint a laptopon), és a külső monitoron csak a képet nézem teljes méretben. Így a retusálás is pontosabb, mivel jobban láthatóak a részletek, esetleges hibák, stb. Ezt a beállításokban a monitor kiterjesztése opcióval tudod aktiválni. Kicsit rendezgeted, ahogy neked tetszik, és a végén minden a helyére kerül. 
Ne felejtsd el beállítani a felbontást sem, a legtöbb esetben az 1920 * 1080 px pont megfelelő (ez full hd monitoroknál ideális).

Gyakori még az a verzió is, hogy csak a külső monitorra vetíted ki a képet, ilyenkor fekete a laptopé, aminek nem sok értelmét látom, mert így lényegében egy kijelzővel kevesebbet használsz.  Pont az lenne a lényege az egésznek, hogy kiterjeszd a laptop szűkös adottságait, lehetőségeit, így könnyítve meg a munkát. 

Ha netán az LCD TV-re kötnéd a laptopot az eljárás hasonló, csak a felbontás – no és persze a színek – lesznek mások.

Végezetül, főbb kérdések vásárlás előtt?

   • Mennyit szánok rá?
   • Fontos-e a PIVOT funkció?
   • Van e márkahűség, vagy teljesen mindegy?
   • Milyen felbontása és kijelző mérete legyen (col)?
   • Használtan vagy újonnan vegyem?
   • Ha használt hol vegyem, van e rá pixelgarancia? (ez általában pár hónap)

Tanulóim -10% kedvezményt is kapnak a PHOTOKING fotós kereskedésbe.
Gyere és kezdjünk el tanulni közösen!

Tovább Közelgő esemény
21 június 2024
 • 00

  Nap

 • 00

  óra

 • 00

  perc

 • 00

  másodperc

Vélemény, hozzászólás?

->
Válassz egyet az elérhető kuponokból.