A mobilfotózás hatása a fotósokra.

 

Akár tetszik, akár nem az életünk része, és mindennapunk eszköze lett a mobil. Ott van velünk folyamatosan, minden pillanatban – még ott is 🙂 – nyomkodjuk és keressük a hálón a minket éppen lekötő tartalmakat. Az okostelefonok egyre nagyobb teret követelnek maguknak a fotózásban is. Számos előnye és hátránya is van ennek, de mielőtt ezt kicsit részletezném, álljunk meg egy pár szóra a technikai résznél.

Az okostelefonokba a korlátozott méret miatt sem tudnak berakni nagy szenzort, igaz vannak próbálozások az 1”-os verzióra (12,8*9,6mm), de ez nyilván akkor a mobil méretét növeli meg.

Így marad a kisebb változat, ami szinte a legtöbb típusban van, ez a 1/ 2.55 (6,17*4,55mm), ebből kell kihozni a maximumot. Így a gyártók inkább a lencse vonalon igyekeznek piaci előnyre szert tenni.

Ne felejtsük el azonban azt sem, hogy erőteljes digitális beavatkozás van azokba a képekbe, amit látsz a kijelzőn, ettől csak a RAW formátumban való fotózás tér el, ott te finomítasz utólag a képen. Az sem mindegy, hogy milyen fényerőn nézed vissza a képeket – full napsütésben, vagy a szoba árnyékában.

 


Természetesen kompromisszumokkal tökéletes vizuális látványt nyújt a mókolt kép, de ha belenagyítasz szépen egy adott fotóba, ott már lehetnek apróbb pixel hibák, homályosság, bemozdulás, stb, egyszerűen azért, mert a kézből való fotózás esetenként ezt eredményezi.

Általános felhasználásra jó, és van létjogosultsága a piacon a mobilos fotásnak – én is fogok tartani ilyen órát –, de azért nekünk fotósoknak még mindig igényünk van megmarkolni a vázat. 🙂

Node, azért talán nem ennyire sötét a helyzet, vannak jó tulajdonságaik is a telefonoknak.

Előnyök:

1. Könnyű hordozhatóság és gyors reakcióidő:

A mindennapok során elénk kerülő váratlan pillanatokat már nem csak emlékezetünkbe vésve őrizhetjük meg, hanem az okostelefonunk lencséjén keresztül is. Csak egy klikk és már el is mentve a pillanat. A mobilfotózás lehetővé teszi, hogy spontán módon örökítsük meg a pillanatot anélkül, hogy bonyolult beállításokkal vesződnénk.

 

2. Kreatív lehetőségek és szűrők:

Az okostelefonok kamerái folyamatosan fejlesztés alatt állnak, és a kreativitásunk határait feszegetik. A különböző fotós alkalmazások pedig még további lehetőségeket kínálnak a képek utólagos feldolgozására – napjainkban nagyon megy az AI képfeldolgozás. (Erről egy külön cikkben írok majd.) Legyen szó színezésről, szűrőkről vagy éppen az expozíció kézi szabályozásáról, a mobilfotózás kihívást és örömöt is hozhat egyaránt neked, nekünk / nézőknek /.

 

3. Könnyű megosztás a közösségi médiában:

Az elkészült fotókat és emlékeket a mobiltelefonok segítségével pillanatok alatt megoszthatjuk a világgal. A közösségi médiaplatformok pedig lehetővé teszik, hogy az alkotásainkat széles körben megosszuk a barátainkkal és követőinkkel, majd tetszésüket azt egy like formájában jelezhessék felénk.

 

4. Készülékfunkciók kihasználása:

Az okostelefonok kamerái egyre komplexebb funkciókat kínálnak, például a panorámaképet, az éjszakai módot és az automatikus HDR-t / de azért fenntartásokkal kezeld. Ezek az opciók segítenek a legjobb minőségű képek készítésében, legyen szó akár egy csodás naplementéről vagy éppen egy éjszakai városképről. Mind olyan téma, amit mobiltelefonnal könnyedén begyakorolhatsz az éles bevetés előtt.

Az előnyök mellett van néhány kevésbé pozitív is a mobilfotózásban, lássuk.

 

Hátrányok:

1. Képminőség és korlátok:

Az okostelefonok kamerái sokat fejlődtek, de még mindig vannak korlátai. Különösen alacsony fényviszonyok vagy nagyítás esetén a képminőség megsínyli a hiányzó részleteket és a zajossá teszi a képünket.

 

2. Kevésbé testreszabható beállítások:

A kompakt méretű okostelefonok kamerái gyakran korlátozzák a manuális beállításokat. A haladó fotósoknak hiányozhatnak a professzionális fényképezőgépek specifikus beállításai, ám számukra egyes gyártók biztosítanak RAW fotózási lehetőséget.

 

3. Töltöttség és tárhely problémák:

A fotózás komolyan terhelheti az okostelefonok akkumulátorát és tárhelyét. A túl sok kép tárolása helyhiánnyal és lassulással járhat.

 

4. Jelenlét hiánya a pillanatban:

A fotózás könnyen elvonhatja a figyelmet az élményekről, melyeket meg akarunk örökíteni. A mobilfotózás során könnyen elveszíthetjük azt a mélyebb kapcsolatot az eseményekkel, amit egy-egy pillanat átélése nyújthatna.

5. Adatvédelmi kérdések:

A gyors és könnyű fotózás során könnyen előfordulhat, hogy olyan dolgokat is megörökítünk, melyeket mások nem szeretnének nyilvánosságra hozni. Fontos, hogy tiszteletben tartsuk mások magánéletét és érzéseit (GDPR).

 

Következtetés:

A mobilfotózás megnyitotta az ajtót a mindennapi kreatív kifejezés előtt, és lehetővé tette, hogy a legfontosabb pillanatainkat rögzítsük. Az előnyök és hátrányok egyaránt részei ennek a folyamatnak, így érdemes tudatosan használni az okostelefonok kameráját, és megtalálni az egyensúlyt a fotózás és a jelenlét között. A fotók segítségével örökítjük meg a pillanatot, de ne hagyjuk, hogy a valós élmények elsikkadjanak a képernyő előtt.

 

Tanulóim -10% kedvezményt is kapnak a PHOTOKING fotós kereskedésbe.
Gyere és kezdjünk el tanulni közösen!

Vélemény, hozzászólás?

->
Válassz egyet az elérhető kuponokból.