Barion Pixel
hogyan válassz kamerát

Fényképezőgépet vásárolni rendkívül nagy kihívás, nehéz, fárasztó, és azért picit kockázatos is. Rengeteg megválaszolatlan kérdés kering ilyenkor a fejünkben, és azt sem tudjuk, hogy hol kezdjük a keresést. 
– Milyen márkát válasszak?
– Tükröset, vagy inkább milcet, esetleg fullframe-et, vagy APS-C szenzorosat vegyek?
– Milyen objektívet válasszak hozzá?
– Mi kellhet majd még a fotózáshoz?
… egyáltalán hol a vége a listának …

Ugye nem is olyan egyszerű?!

A ma vásárolható fényképezőgépek között rengeteg alkalmas jó képek készítésére, de más gépet érdemes választani, ha tájképeket szeretnél fotózni, és megint mást, ha sportot, és természetesen másik váz fogja kiszolgálni igényeidet, ha mondjuk főként streetfotókat csinálsz. Természetesen egy gép több feladatra is alkalmas, de vannak szituációk, amikor bizonyos funkciói az adott gépnek már kevés lesz. Ilyen lehet az ISO, felbontás, súly, videófelvételi lehetőségek – sarkítva.  Ám ne feledkezzünk meg az objektívekről sem, mert valahogy le is kell fotózni, amit szeretnél. :J 
Mivel a fényképezőgép gyártók egyedi bajonetteket fejlesztettek ki saját termékeikhez, a gép kiválasztásával tulajdonképpen leteszed a voksod egy típus mellett. Legyen Nikon, Canon, Sony, Leica, vagy bármi más, ez egy fontos lépcsője a választásnak.
Visszatérve a cikk témájához, vegyük is át a legfontosabb szempontokat, hogy mire figyelj a kamera megvétele előtt.

Az első ilyen – ami valószínűleg a legfontosabb is – az ár. A fotózás nem olcsó hobbi / munka / szórakozás (ki hogyan áll hozzá), de szerencsére a piacon túlkínálat van, szóval tuti megtalálod majd, amit vélhetően szeretnél, de már most jelzem, hogy ne keseredj el a kezdeti bakiktól, esetleg, ha valami nem jön össze, nem érted, zavaros, stb. Gyakorlással (és az én segítségemmel – spoiler) minden a helyére fog kerülni a fejedben, és te is fel fogsz tudni oldódni. :J

Ha hobbi célra keresünk egy gépet, amivel a gyerekeket, vagy a tengerparti nyaralást szeretnénk megörökíteni, akkor természetesen az igények is alacsonyabbak, mint amikor egy magazin címlapjára szeretnénk készíteni egy portréfotót, vagy sorozatot. Első gépnek / mert biztos vagyok benne, hogy egy idő után váltani fogsz / szerintem nem érdemes a pro kategóriát választani, hiszen még nem tudnád kihasználni az árcédula mögött rejlő képességeit a váznak. Az új hobbidra szánt keretből sokkal célszerűbb egy közepes áru vázat venni egy fényerősebb objektívvel – ha belefér.
Én például annak idején egy középkategóriás tükrös vázzal kezdtem – a mai napig megvan és feszít a polcon – igaz kit objektívvel, de hamar le is cseréltem azokat egy jobb objektívre.

Második szempont a kezelhetőség és ergonómia! Nem mindegyik márka és típus áll mindenkinek ugyanúgy kézre! Sőt, más a szitu egy hölgynél, akinek általában kisebb a tenyere, mint egy megtermett pali hatalmas keze esetében. Különböző a vázak súlya, mérete (és tudása), a kezelőszervek kiosztása, érintő kijelzős és/vagy gombos, illetve ott van még a menük szerkezete is. Különbözőek vagyunk, megannyi szokással, és elvárásokkal a fényképezőgépek felé, és pont emiatt fontos, hogy vásárlás előtt kézbe tudjuk venni a gépet; nyomkodni, csavargatni, lehetőleg jó sokat!
Használd ki a lehetőséget és lépj ki az internet nyújtotta kényelemből, érdemes elmenni egy szakboltba, ahol meg tudod nézni. Nem kell rögtön megvenni, de legalább élőben látod, fogod, érzékeled, aztán lehet nem is fog tetszeni, és örülni fogsz, hogy nem dobtad ki feleslegesen a pénzedet. 🙂

A képérzékelő szenzor mérete is egy fontos szempont. A hivatásos fotósok jelentős része – bár ezt már nem lehet ennyire leegyszerűsíteni-, ún. teljes képmezős (angolul Fullframe) szenzorral szerelt gépeket használnak, viszont ezek a típusok a piacon a legdrágábbak is. Ezek az érzékelők az analóg 35mm-es képkockák méretére készültek, vagyis akkora a szenzor, mint régen egy filmkocka. Van a kisebb verzió, amit APS-C megjelöléssel illetnek, és még ennél kisebb is van az MFT rendszer, amit a Panasonic és Olympus használ javarészt.

Ha megvan nagyjából a váz, akkor a következő lépés az objektív. Vannak a fullframe-re gyártott, illetve az APS-C szenzorokhoz gyártott változatok. Ez szintén fontos lépés a választásnál. Nem lehetetlen a kombinálása ezeknek, de számolni kell azzal, hogy vagy így, vagy úgy, de látószöget vesztesz, ha APS-C vázra fullframe objektívet teszel – ok a telénél nyersz vele picit.
Röviden: képzelj el egy nagyobb méretű “hálót” (legyen példaként 2x2m). Ha ezt egy ugyan ekkora falapra helyezed, akkor semmi gond, széltől-szélig illeszkedik, mindent látni fogsz (ez a fullframe szenzor). Viszont, ha ezt egy 1x1m falapra helyezed, akkor máris vesztettél a “hálóból”, kevesebb területet fed le. Nagyjából ez a szituáció zajlik le a fent írtaknál, kivéve a teleobjektíveket, mert ott rásegít a kisebb méretű szenzor. 🙂 

Nos, ha idáig elolvastad köszönöm szépen, és szerintem kicsit össze is zavartalak, már azt sem tudod hol kezdjed, és a kedved is elment az egésztől…

Ne tedd! Van egy ajánlatom csak neked.

***

Egy 15 perces díjmentes konzultációt biztosítok neked telefonon, vagy WhatsAppon, ahol sorba vesszük azokat a lépéseket, ami kelleni fog neked a választáshoz, röviden átbeszéljük mi a célod a fotózással, és ezek alapján talán egy megfelelő fényképezőgépet is tudok ajánlani neked – szubjektíven. Ehhez csak írj nekem egy üzenetet az info @ pragerfoto . hu címre időpont egyeztetéshez.

 

Tanulóim -10% kedvezményt is kapnak a PHOTOKING fotós kereskedésbe.
Gyere és kezdjünk el tanulni közösen!

Tovább Közelgő esemény
21 június 2024
 • 00

  Nap

 • 00

  óra

 • 00

  perc

 • 00

  másodperc

Vélemény, hozzászólás?

->
Válassz egyet az elérhető kuponokból.