Barion Pixel

Viszlát fotós OKJ

Megnyílt egy eddig zárt kapu és vele együtt egy nagy lehetőség bárki számára, aki úgy érzi magáról, hogy kellő tudással, és alázattal a szakma iránt tud biztosítani megfelelő minőségi munkát ügyfeleinek.
Egy korábban megjelent Merosus cikk alapján 2021. szeptember 1-től már nincs kötelezően képesítéshez kötve a fényképészeti tevékenység. Ez szuper hír sokaknak, ugyanakkor ez a rendelet módosítás aggályokat is felvet a fotós piac jelenlegi résztvevőiben.

… ok, de miért csak most van erről infó?

A jogászokon kívül aligha követi bárki is napi szinten a rendelet és jogszabály módosításokat, így többek között én is csak e cikk láttán – illetve kollégák felvetései kapcsán – szembesültem azzal a ténnyel, hogy bárki indíthat fotós vállalkozást.

Mit jelent ez?

Egészen a rendelet módosítás megjelentéig, ahhoz hogy Te fényképészeti szolgáltatást tudj végezni (tehát ki tudd váltani a vállalkozóidat a 742001 Fényképészet m.n.s. jogcímre) OKJ képesítéssel kellett rendelkezned – ahogy nekem is van. Megcsináltam, kiváltottam és fizetem szorgalmasan a különféle járulékokat. Ez még az OKJ rendszer átreformálása előtt, akár 1 év alatt elvégezhető volt, de most már iskolarendszerben történik a képzés, tehát minimum 2 év.

Korábban – értsd 2021. szeptember 1 előtt – meg volt határozva tevékenységenként, hogy mihez kell kötelezően papír, amit az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésről szóló 21/2010 (V.14) NFGM rendelet sorolt fel. Nos, ez lett hatályon kívül helyezve, vagyis már nem érvényes.

Természetesen van helyette egy új 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről, valamint egyes műszaki szabályozási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról, és ebben sem szerepel a fényképészet kötelezően előírt képesítéssel. Ezek értelmében jelenleg nem szükséges végzettség fotós szolgáltatás végzéséhez / figyelem a drónos szabályozás egy külön szekció, nézz utána, ha ezzel szeretnél foglalkozni.

Hoppácska, akkor minek csináljam meg a sulit, ha anélkül is fotózhatok?

Merülhet fel benned a kérdés jogosan, de erre nem szeretnék itt most választ adni neked, mindenesetre nem árt, ha van mögötted elméleti és gyakorlati tudás, mielőtt vállalkozol. 🙂
A szükséges elmélet mellett, a gyakorlat és annak minél több alkalmazás elengedhetetlen a minőségi anyagok elkészítéséhez, ahhoz, hogy TE azt mondhasd magadról, hogy „igen ezt már meg merem mutatni leendő ügyfeleimnek”. Persze, ha nem tudod eladni magad, akkor hiába a sok belefektetett energia és pénz, szóval egy kis vállalkozói ismeret is szükséges mellé, nem beszélve az önmarketingről. Szóval igen összetett szakma ez.

„Szerencsére” sokféle oktató van a piacon, aki tud neked ebben segíteni, köztük én is / spoiler vége /. :J

Összegezve:

A rendelet módosítás szuper dolog számodra, hiszen ez az amúgy sem olcsó szakma / hobbi (attól függően Te miként tekintesz rá) így kicsit „gazdaságosabb” lehet. Könnyebbség, hogy nem kell több százezret kiadnod egy OKJ képzésre, és 2 évet sem kell várjál ahhoz, hogy papírt kapjál, amivel a jelenlegi szabályozás értelmében / ha nem művészeti képzésre jelentkeztél a MOME-ra / pluszként a fotótermék-kereskedő titulust kapod meg, no és persze némi elméleti és minimális gyakorlati foszlányt, de tudjuk, hogy a tudás hatalom. 🙂

A döntés a TE kezedben van, de ha vállalkozást indítasz, mindenképp konzultálj előtte egy könyvelővel.

Ha szeretnél egyénileg, jó hangulatban, gyakorlatorientált fotós képzésemen részt venni, kérlek tekitnsd meg egyedi ajánlataimat ITT.
Legyen saját mentorod!

Forrás: https://merosus.hu/hirek/2021/11/mar-nem-kepesiteshez-kotott-a-fenykepeszeti-tevekenyseg/

Tanulóim -10% kedvezményt is kapnak a PHOTOKING fotós kereskedésbe.
Gyere és kezdjünk el tanulni közösen!

Tovább Közelgő esemény
27 július 2024
 • 00

  Nap

 • 00

  óra

 • 00

  perc

 • 00

  másodperc

->
Válassz egyet az elérhető kuponokból.