Mi legyen a fotós táskában?

Még mielőtt ebbe belemennénk a legfontosabb tényezőről se feledkezzünk meg, magáról a táskáról. Számtalan verzió létezik (oldaltáska, hátitáska, kisebb derékra rögzíthető táska 1-1 db objektívnek), megannyi opcióval, mérettel, anyaggal és rekesszel, zsebbel.

Ha neked még nincs semmilyen táskád, akkor joggal merülhet fel a kérdés, hogy ok, de milyet vegyek? Javarészt ez a „felhasználási területtől” is függ / no persze nem elhanyagolható szempont az sem, hogy mennyi és milyen felszerelésed van már /, ugyanis nem mindegy, hogy Te természetfotósként, esetleg sportfotósként, vagy inkább street / portréfotósként fogsz dolgozni a jövőben. Utóbbi kicsit kakukktojás, mert bár azt hihetnéd, hogy itt kevesebb cucc kell majd, de nem. :J

***

Tételezzük fel, hogy van 1 vázad, 2 objektíved (nagylátószögű és tele/portré, vagy bármi más), 1 rendszervakud, és pár apróság. Ez a mennyiség belefér mind oldaltáskába, mind pedig egy kisebb hátitáskába is akár, de a fő kérdés az, hogy hosszabb távon neked melyik kényelmesebb. Sportfotósként / portréfotósként inkább a hátitáska, míg természet és streetfotósként szerintem inkább az oldaltáska lesz a nyerő választás, mert gyorsan és könnyedén eléred, amire szükséged van, és ha a helyzet úgy kívánja, le is teheted a földre, amíg komponálsz, ellenben a többinál, ahol azért javarészt a gyorsaság a döntő, szóval nincs idő még a táskával is bajlódni, ráadásul folyton le fog csúszni, vagy zavarni fog – hidd el nekem. :J
Én eleinte oldaltáska párti voltam, aztán áttértem a hátitáskára. Bár nehezebb, mert minden vackot belerakok – több hely átka, akárcsak a nagyobb női táska –, de praktikusabb számomra. Természetesen ebből is van olyan opció, amibe csak 1 váz és 1 objektív fér bele, ezt akkor szoktam vinni magammal, ha streetet fotózom.

Ha nem tudod milyet vegyél szívesen segítek neked a döntésben, sőt a Photokingben kedvezményesen tudsz vásárolni fotós cuccokat rajtam keresztül.

Node, mi legyen a táskában?

Ha megvan a tuti táska, ami hosszabb távon ki fogja szolgálni az igényeidet, el lehet kezdeni megtölteni.

Ám mi legyen benne, mik azok az eszközök, amikre az esetek többségében szükséged lehet? Lássuk.

  1. Akármilyen furi hagyjál helyet a váznak, objektív(ek)nek, és legalább 1 vakunak. Tehát nagyobb táskára lesz szükséged, mert van még pár dolog
  2. Tisztító szett. Pl. Körtepumpa, Lenspen, törlőkendő.
   Ezek állandó társaid legyenek
  3. Tartalék aksi(k), memóriakártya + tok, tölthető Eneloop elemek
  4. Hideg időben kesztyű, esőkabát
  5. Nagyobb méretű uzsonnás zacsi (Ez jó lehet pára és köd ellen is. Vágd ki mindkét végét és húzd rá a gépedre, majd 1-2 befőttes gumival rögzítsd. Nem szép, de csúnya.)

+1 cerbona / nasi / ital / zsepi és nedves törlőkendő, és egy tablet vagy ksiebb méretű laptop, ha kell gyorsan tudj szerkeszteni.

+ tipp: fotózás előtti napon csinálj egy listát arról, hogy miket viszel magaddal, így biztosan nem marad ki semmi, és nem lesz bosszankodás sem, hogy otthon maradt.

Jó ha tudod:

– Utángyártott aksiknál érdemes azt is figyelembe venni, hogy a feltüntetett teljesítmény – mAh – nincs mindig egyenes arányban a valósággal, tehát mondjuk egy 2400 mAh jelzésű Made in China feliratú Li-ion akkumulátor jó esetben is kb. 1900 mAh teljesítménnyel bír. Nálam nem kevésszer volt az, hogy teljes töltöttséget mutatott, majd hopp hirtelen lemerült. Ez elég kellemetlen szituáció, ezért is kell tartalék belőle, minimum 1 db.

– Tölthető elemek esetében pedig a szakma egyöntetűen az Eneloop márkát javasolja, és én is. Most már a Panasonic tulajdonában van, pár éve a SONY gyártotta – megjegyzem olcsóbb is volt. :J Másik opció – most figyelj – az IKEA-ban kapható LADDA nevezetű tölthető AA elem (van belőle AAA is), ami lényegében átcimkézett Eneloop PRO jobb áron (2450 mAh). A teszteket nézve számottevő külömbség nincs köztük, és én is használok LADDA elemeket, meg vagyok elégedve velük, gyorsan újratöltenek.

Bármelyiket is választod, vásárlás előtt gondold át a fent írtakat. Illetve ne feledd az “aranyszabályt”, miszerint az olcsó húsnak híg a leve, a minőségnek sajnos ára van. :J

Tanulóim -10% kedvezményt is kapnak a PHOTOKING fotós kereskedésbe.
Gyere és kezdjünk el tanulni közösen!

->
Válassz egyet az elérhető kuponokból.