openai chatgpt 4

Új korszak, ami segíti a munkádat

Az MI (Mesterséges Intelligencia) gyorsan és agresszíven tőr be nyugodt életünkbe. Ha megfelelően alkalmazkodsz a kialakult helyzethez, és időben lépsz, hatalmas előnyre tehetsz szert a konkurenciával szemben.

Most még időben vagy!

Mi ez?

Az AI, vagy MI (magyarosan) számtalan területen bizonyítja, hogy használatával a munkafolyamatok gyorsíthatók és egyszerüsíthetők. Éppen ezért nekünk fotósoknak is meg kell találnunk a rendszerben rejlő lehetőségeket.
A retusálás mellett igen sok contentet (szöveget) is kell kreálnunk rendszeresen, akár kezdőként, akár haladóként.
Nem mindegy tehát, hogy ezekkel mennyi időt töltünk el, és az sem mindegy, hogy mennyire kreatívan és hatékonyan tesszük mindezt.

Aki csípőből elutasítja a fejlődést, az lemarad, és tálcán adja át a helyet a piaci versenyben a többi fotósnak.

NE TEDD EZT!

ai fotósoknak

A ChatGPT az új asszisztensed

Mennyi időt spórol neked a ChatGPT rendszere?
Csak pár terület, ahol több órád szabadul fel, amit BÁRMIRE felhasználhatsz.
Családra, tanulásra, pihenésre!

ChatGpt without gpt

A ChatGPT nem szól vissza, nem siránkozik, ha éjjel 02-kor is munkára fogod,
és szó nélkül generál neked többféle variációt egy feltett kérdésedre, vagy utasításodra.

Ahogy a legtöbben használják a GPT-t

Egyszerű kódolás, unalmas válaszok a ChatGPT-től, ingyenes 3.5- ös verzió … 

Mutatok pár példát:

P: Fotósként dolgozom, de kihagytam egy kis időt, és úgy érzem romlott a kreativitásom. Mit javasolsz, mit tegyek?

V: A kreativitás hullámokban érkezhet, és időnként mindenki számára nehéz lehet fennmaradni a magas szintű kreativitásban. Az alábbiakban néhány javaslatot találsz, amelyek segíthetnek visszanyerni és megerősíteni a kreativitásodat fotós munkád során:

 1. Inspiráció keresése: Nézd meg más művészek munkáit, böngészd a fotógalériákat, olvass fotós blogokat, vagy nézd meg azokat a könyveket, amelyek a művészeti vagy fotográfiai inspirációval foglalkoznak. Az új perspektívák és ötletek segíthetnek új lendületet adni a kreativitásodnak.
 2. Projektek és kihívások: Vállalkozz kisebb projektbe vagy vegyél részt fotós kihívásokban. Ezeken a platformokon új témákra koncentrálva kreatív megoldásokat találhatsz, és megélheted a kihívásokat, ami serkentheti a kreativitásodat.
 3. Szakmai fejlődés: Tanulj új technikákat, ismerkedj meg új eszközökkel, és kísérletezz velük. A technikai kihívások és az új ismeretek megszerzése fokozhatja a kreativitást és motivációt.
 4. Természetes környezet: Menj ki a természetbe vagy egy városi környezetbe, és figyelj oda a részletekre. Az új környezetek és a természet inspirálóak lehetnek, és segíthetnek új szempontokat felfedezni.
 5. Szakmai közösség: Csatlakozz fotós csoportokhoz vagy közösségekhez, és osszd meg tapasztalataidat másokkal. Az interakció más fotósokkal és a visszajelzések segíthetnek az új ötletek kialakításában…

Emlékezz arra, hogy a kreativitás nem mindig egyenletesen áramlik, és néha szükség van időre és türelemre. Ne aggódj túlságosan, és hagyd, hogy a kreatív energiáid természetesen visszatérjenek….

P: Részletesen írd le, hogyan tudok multiexpót készíteni kezdő fotósként? Konkrét technikai instrukciót kérek éjszakai és nappali fényviszonyok esetén.

V: Multiexpóz készítése olyan fotográfiai technika, amely során több expozíciót kombinálsz egyetlen képen. Ez lehetővé teszi, hogy érdekes és kreatív hatásokat hozz létre, például hosszú záridővel elkészített éjszakai felvételeken vagy nagy kontrasztú nappali felvételeken. Itt van egy részletes leírás, hogyan tudsz multiexpót készíteni mind nappali, mind éjszakai fényviszonyok között:

Nappali fényviszonyok:

Szükséges felszerelés:

 • Digitális vagy filmes fényképezőgép, amelynek lehetősége van az expozíció manuális beállítására.
 • Állvány: Fontos, hogy a kamera stabil legyen.
 • Zárszabályzó vagy távirányító: Ezzel minimalizálhatod a kamera rezgéseit.

Lépések:

 1. Válaszd ki a megfelelő helyet: Keress olyan helyet, ahol az objektumod vagy a táj különböző részei különböző expozíciós értékeket igényelnek.
 2. Állítsd be a fényképezőgépet manuális módban: Válaszd ki a manuális mód beállítását, hogy teljes irányítást gyakorolhass a záridő, az rekeszérték és az ISO beállítások felett.
 3. Állítsd be az expozíciós értékeket: Kezdd meg azzal, hogy készítesz egy alapszintű expozíciót az objektumról vagy a tájról. Ne felejtsd el használni az állványat vagy távirányítót az éles képek érdekében.
 4. Állítsd be az újabb expozíciós értékeket: Most állítsd be az expozíciót úgy, hogy az más legyen, például sötétebb részeknél hosszabb záridőt használj. Fotózd le ezt az expozíciót is.
 5. Ismételd meg a fenti lépést: Folytasd az expozíciók készítését, amíg megfelelő számú képet nem készítettél, amelyek különböző expozíciós értékeket tartalmaznak ….

P: Kezdő fotós vagyok, most ismerkedem a fotográfiával. Nagyon kezdő szinten vagyok, a gépemet is szeretném jobban megismerni. Milyen fotós sulit, oktatót javasolsz Magyarországon?

V: Magyarországon számos lehetőség áll rendelkezésedre, ha szeretnéd jobban megismerni a fotográfiát és fejleszteni a képességeidet. Az alábbiakban néhány lehetőséget találsz:

 1. Fotóiskolák és szakiskolák: Magyarországon több fotóiskola és szakiskola is működik, ahol alapos képzést kapsz a fotográfia területén. Néhány példa ilyen intézményekre: MOME (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem), Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola, és mások.
 2. Fotós műhelyek és kurzusok: Sok tapasztalt fotós működik Magyarországon, akik kurzusokat és műhelyeket szerveznek kezdőknek és haladóknak egyaránt. Keress olyan kurzusokat, amelyek az érdeklődési területedre összpontosítanak, például portréfotózás, tájképfotózás vagy stúdiómunka.
 3. Online oktatás: Az interneten számos online kurzus és oktatási forrás található, amelyek segíthetnek fejleszteni a fotográfiai készségeidet. Például a Coursera, Udemy és más online platformokon találhatsz fotográfiával kapcsolatos tanfolyamokat.
 4. Fotós klubok és közösségek: Csatlakozz fotós klubokhoz vagy közösségekhez, ahol tapasztalt fotósokkal találkozhatsz és tapasztalatokat cserélhetsz. Ez segíthet a gyakorlati készségeid fejlesztésében és inspirációt nyújthat.
 5. Szakmai fotósok és mentorok: Keresd meg a Magyarországon dolgozó tapasztalt fotósokat, és keress lehetőséget a mentorálásra vagy egyéni oktatásra. Ez személyre szabott tanácsokat és tapasztalatot nyújthat.

Mielőtt elköteleznéd magad egy oktatási program vagy kurzus mellett, érdemes megfontolni a céljaidat és az érdeklődési területeidet a fotográfiában. Milyen típusú fotográfia érdekel téged (pl. portré, tájkép, művészeti fotózás), és milyen szinten szeretnél fejlődni? Ez segít kiválasztani a megfelelő oktatót vagy kurzust a számodra. Továbbá, vegyél részt fotózásban, kísérletezz különböző stílusokkal, és gyakorold a fotózást rendszeresen, mivel a gyakorlat rendkívül fontos a fejlődésed szempontjából.

P: Fotósként szeretnék dolgozni a jövőben, de még nincs kellő gyakorlatom és tudásom. A Portréfotózás érdekel. Van egy Nikon D700 vázam és hozzá egy 50 mm, f 1.8 objektívem. Ezzel milyen eredményeket tudok elérni, és milyen felszereléseket javasolsz még nekem, hogy beszerezzek? Jelenleg még weboldalam sincs csak Instagram oldalam pár fotóval, és 50 követővel. Ezt is szeretném növelni.

V: Nagyszerű, hogy érdeklődsz a portréfotózás iránt, és rendelkezel egy Nikon D700 vázzal és egy 50mm f/1.8 objektívvel, mert ezekkel a felszerelésekkel már kiváló eredményeket érhetsz el. A 50mm f/1.8 objektív jó választás portréfotózáshoz, mivel lehetővé teszi az alacsony f/értékű rekesz használatát, ami szép háttérelmosást és szép bokeh hatást eredményez.

Az alábbiakban néhány további tipp és javaslat, hogyan fejlesztheted tovább a portréfotózási képességeidet és növelheted az Instagram követőidet:

 1. Gyakorlás és tanulás: Az első és legfontosabb lépés a gyakorlás. Kezdd el fotózni a barátaidat, családtagjaidat vagy önkéntes modelleket. Próbálj meg különböző fényviszonyokat és beállításokat kipróbálni, és tanuld meg, hogyan működik a fényképezőgéped.
 2. Fényforrások: A jó portréfotózáshoz fontos az árnyékok és a fény megfelelő kezelése. Kísérletezz természetes fényforrásokkal, például ablakfényrel, és gondolkozz a művészi világításról, például lámpák és vaku használatáról.
 3. Háttér és kompozíció: Tanuld meg, hogyan válassz megfelelő háttér elemeket, hogy kiemeld a modellt. A kompozíció is fontos szerepet játszik a portrék megalkotásában, például az arányok, a pozíciók és a modell elhelyezése.
 4. Fotószerkesztő szoftverek: Ismerkedj meg fotószerkesztő szoftverekkel, például Adobe Lightroom vagy Photoshop. Ezek segítségével finomhangolhatod a képeidet, korrigálhatod a színeket és a kontrasztot.
 5. Marketing és promóció: Ha szeretnéd növelni az Instagram követőidet, rendszeresen posztolj minőségi portréfotókat és használj releváns hashtageket. Az Instagram Stories és az Instagram Reels is jó eszközök az elérhetőséged növeléséhez. Emellett érdemes egy weboldalt is létrehozni, hogy komolyabban mutathasd be a munkáidat és elérhetőségedet a potenciális ügyfelek számára….

unalmas, sablonos, nem informatív ...

ChatGPT fotósoknak

Miért NE használd a ChatGPT 3.5 verziót?

ingyenes, erősen korlátozott tudással

csak és kizárólag szöveges formátumokat kezel
(ellentétben a 4-es verzióval, ahol számtalan hasznos kiegészítő segíti a munkádat)

2022 januárjáig feltöltött adatbázis információkkal

nincs kapcsolata semmilyen böngészővel, tehát abból dolgozik, ami a fenti időpontig rendelkezésére áll

kevesebb karakterből teszi össze a promtokat (kevésbé releváns és rendszerint gyengébb minőségű választ kapsz)

A megoldás a ChatGPT4

Amit a ChatGPT 4 nyújt majd neked?

fizetett verzió, ellenben számos hasznos funkciót kínál, amit az ingyenes verzió nem

képgenerátor, képmanipuláció, adatelemzés, tanulási eszközök, programozás, kreatív szövegírás, ötletgyűjtés … (teljesség igénye nélkül)

a beépített BING kereső segítségével a lehető legpontosabb válaszokat adja majd neked

2023 áprilisáig  felfrissített adatbázis, több petabyte-nyi új adattal (a terrabyte 1000-szerese)

fórum, ha mélyebben is érdekel a GPT (itt vannak a keménymagok)

A ChatGPT segíti a munkádat
A GPT, ha jól használod segíteni fogja a munkádat, nem elvenni. A sperciálisan fotósoknak létrehozott kódsorommal pedig a legkülönfélébb témákban segítek időt, energiát (stresszt) spórolni neked, miközben értékes tartalmakkal tudod bővíteni weboldaladat.

EXTRA -33% kedvezmény!

Ahogy TE fogod használni:

Az E-bookom segítségével átláthatóvá teszem neked a rendszer működését. Saját, letesztelt promtokat kapsz, nem angolról fordítottakat, amit sokan árulnak.
A megfelelő helyekre könnyedén beillesztheted a saját gondolataidat, kódjaidat, és így több órányi munkát végzel el pár kattintással.

Témakörök, amiket érintek:

10 + 1 alaposan kidolgozott és letesztelt kódgyűjtemény
(közel 20 oldalnyi prompt),
amivel több tucat órát spórolhatsz meg magadnak!
Csak beilleszted a saját gondolataidat a megfelelő helyre.

 • Szövegírási modellek
 • Sales és landing oldal tervezése
 • Tartalomnaptár
 • Marketing tervezés
 • Facebook és Instagram hirdetési szöveg teljes kidolgozása
 • Cold email sablon készítés, hogy több új vevőt szerezhess emailben is
 • … és a végén egy BÓNUSZ kódgyűjtemény!

A teljesség igénye nélkül.

A kódokat használhatod az ingyenes 3.5 verzióval és a fizetős 4.0-val is egyaránt, DE jó eredményeket a fizetőssel fogsz tudni elérni.

Mennyibe kerül?
A teljes kódgyűjtemény 10+1 témakörrel, megszámlálhatatlan egyedi promttal:

bruttó 14.900 Ft

HELYETT most csak

10.000 Ft