A színek jelentése, szerepe

A színek jelentése kultúránként különbözhet, vagy akár egyezhet is. Elmondhatjuk, hogy minden színnek van pozitív és negatív szimbolikája. Hatásuk, és az általuk felébresztett érzelmek függnek az adott szín árnyalatától, és persze nagyban személyiségünktől, hangulatunktól is.

Fehér

A szín hiánya. Világosságot, tiszteletet, tisztaságot, egyszerűséget, békét, ártatlanságot, erkölcsösséget, biztonságot, alázatot, sterilitást, bizonytalanságot, lemondást fejez ki. Hideget, telet, semlegességet, de reményt, könnyedséget, házasságot is jelent.

Fekete

A legsötétebb szín. A nyugati kultúrában a halál és a gyász színe. Szimbolizálja az intellektust, de a lázadó fiatalok, szélsőséges irányzatok is sokszor választották színüknek.  Jelképe még a hiány, modernség, hatalom, kifinomultság, formalitás, elegancia, jómódúság, titokzatosság, gonoszság, félelem, üresség, sötétség, komolyság, hagyománytisztelet, anarchizmus, egység, szomorúság, igényesség jelentéstartalmaknak is. A divatban karcsúsító színnek mondják.

Szürke

A fehér (ártatlanság) és a fekete (gonoszság) között helyezkedik el. Eleganciát, alázatot, tiszteletet, stabilitást, kifinomultságot, bölcsességet, öregkort, pesszimizmust, unalmat, hanyatlást, elmúlást, piszkosságot, elvárosiasodást, egyensúlyt, semlegességet, gyászt, visszafogottságot, formalitást jelképez.

Piros

A vörös, vagy piros tipikusan a szerelem, szenvedély, energia, színe. Ezen kívül, hasonlóan az említett jelentésekhez, szimbóluma a szexnek, tűznek, romantikának, izgatottságnak, forróságnak, erőszaknak, sebességnek, vérnek, veszélynek. Egyike a reklámokban leggyakrabban használt színnek.

Narancssárga

Az energia, lelkesedés, hatékonyság és az egyensúlyra törekvés színe. A boldogságot, vidámságot, melegséget, lelkesedést, játékosságot, vágyakat is jelképezi, de agressziót, erőszakosságot, veszélyességet is hordoz a szimbolikája. A vörösnél kevésbé agresszív szín, hisz a sárga játékossága oldja a piros erőteljes hatását.

Sárga

Tipikusan a napfényt, vidámságot, optimizmust jelképezi, ehhez hasonlóan a fényességet (intelligenciában is), idealizmust, gazdagságot (arany), földet, reményt, az új élet kezdetét (tojás sárgája, virágporok…), örömöt, jó kapcsolatokat is jelképez. Negatív jelentései: öregedés, hanyatlás, hazugság, kapzsiság, gyengeség, mohóság.

Zöld

Jellemzően utal az intelligenciára, természetre, fiatalságra. Más jelentése: termékenység, környezet, gazdagság, szerencse, életerő, nagylelkűség, féltékenység, megújulás, jólét, fejlődés, egészség, őszinteség, egyensúly, stabilitás, nyugodtság és a kreatív intelligencia. Kínában a szégyen színe, a négy elem közül a föld színe.

Kék

Víz, férfi, teremtés, égbolt, béke, harmónia, nyugodtság, hűvösség, magabiztosság, jég, hűség, idealizmus, erősség, céltudatosság, igazságosság, erő, könnyedség, barátságosság.

Halványlila

A varázslatot, a túlvilágit, és a fenséges, de érinthetetlent jelképezi.

Lila

A lila spiritualitást, nemességet, kreativitást, jólétet, előkelőséget, nosztalgiát, ünnepélyességet, titokzatosságot, gyászt, szexuális bizonytalanságot, büszkeséget, bűnbánatot, vallásosságot szimbolizál.

Bíborvörös

A művészi kreativitás jelképe.

Rózsaszín

Az optimizmus és a romantikus szerelem jelképe.

Halvány rózsaszín

A halvány rózsaszín a tavasz szimbóluma, de a gyermeki, az egészséges, nőies dolgok, a szerelem, romantika, élvezet, házasság és az ártatlanság jelképe is.

Barna

A barna szimbolizálja a nyugodtságot, mélységet, természetességet, gazdagságot, stabilitást, hagyományokat, földhözragadtságot és az ehhez kapcsolódó képzettársításokat, de a durvaság, modortalanság, unalom, szenny, szegénység és piszok jelképe is.

http://www.csillamvilag.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük