📸🎄 Hasznos tippek karácsonyra 03

Előző bejegyzésemben azt taglaltam, hogy ha megvan a megfelelő fotós, akkor milyen hátteret érdemes választani a sorozathoz.

Ez a post most rövidebb lesz, ám annál időszerűbb és fontosabb. Most a fotókönyvekről és a kinyomtatott képanyagról fogok írni. 
Szóval ha már minden megvan - fotós, helyszín, maga a fotózás is lezajlott, és izgatottan várod már, hogy milyen képek lettek - akkor joggal keresheted fel a fotósodat (mondjuk azért 1 hetet illik várni a fotózás után, mert hát a fotós se robot  ), hogy mi van a retusált képekkel?

Azt ugye mondanom se kell, hogy már jó előre állapodjatok meg abban (tehát ne utólag, mert az félreértésre adhat okot, nem beszélve a plusz költségekről), hogy min kapod vissza az elkészült és retusált képeket. 
Egy igazán hozzá értő fotós már az ajánlatba lefekteti, hogy min adja át a képeket, és mivel most az év legszebb ünnepe jön mindenképpen nyomtatott formát kérj - ez lehet poszter, habkarton,10x15 cm-es papírkép, no és a fotókönyv, ami a legnépszerűbb, de utóbbinál nagyon nagy a kínálat (és emiatt a költségek is), így például nem mindegy a mérete, a papír anyaga, a borító típusa se. Ezeket már jó előre érdemes átgondolni, megbeszélni a fotóssal, hogy így tudjon bekérni ajánlatot.
VISZONT minden esetben vegyed figyelembe, hogy a karácsony közeledtével a nyomdák leterheltek, ezért az elkészítési idő is hosszabb, így azt javaslom / legyen szó akármilyen felületről / legkésőbb december 5-10 között add le az anyagot a nyomdának. Ezután már nincs garancia arra, hogy a fa alá tudod tenni az ajándékodat, ám mindenképp ha ajánlatot kérsz a nyomdától - JÓ fotós ezt a terhet átveszi rólad és intézi  - ezzel kalkulálj.

Hát végül is ez a post is viszonylag hosszúra sikerült, de remélem tudtam segíteni neked / nektek a döntésekben.

***
Ha személyre szabott ajánlatot szeretnél kérni egyedi elképzelésedhez, kérlek keress fel üzenetben. Kérdezz bátran. 

****
 Kövesd munkáimat egyéb felületeken is:
Instagram: https://www.instagram.com/pragerfoto/
Web: www.pragerfoto.hu

Kontakt

Práger Péter 
E-mail: info @pragerfoto.hu